Hjem / Publikasjoner / Artikler / Fjerning av gallestein

Fjerning av gallestein

Gallestein dannes når det er for lite gallesyre i forhold til kolesterol. For å opprettholde en normal mengde gallesyre, hevder Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM) at det er av betydning med en fri flyt av ”lever energi”.

”Lever energi stagnasjon” er en vesentlig årsak til steindanning. Når ”leverenergien” stagnerer, sekreres ikke galle tilfredsstillende. I TKM sier vi at dette fører til akkumulering av ”damp-hete” i galleblæren. Over tid vil ”damp-hete” frembringe gallesteiner. Det er tre typer gallesteiner: 1. Kolesterolsteiner som vanligvis forekommer som enkelte steiner. De består av kolesterol, og korresponderer oftest til TKM mønsteret ”damp-hete” i lever og galleblære. 2. Pigment steiner, de minst vanlige, er tallrike og består av gallepigmenter. 3. Blandede steiner er mest vanlig, de består av en blanding av kolesterol, kalsium og bilirubin (Maciocia, 1994).

Akupunktur

Dersom gallesteinene i galleblæren er under 1 cm i diameter, eller hvis den er under 1,5 cm når den sitter i gallegangen, kan en prøve å fjerne dem med akupunktur. Akupunktur skal ha effekt på fjerning av gallestein i 70 % av tilfellene (Maciocia, 1994).

Akupunkturbehandlingen retter seg mot de to ubalansene som forårsaker gallestein, ”lever energi stagnasjon” og ”damp-hete i lever og galleblære”. Noen ganger kan de to ubalansene opptre samtidig. For å diagnostisere de to ubalansene vurderer akupunktøren hvilke symptomer som er mest fremtredende. Ved ”damp-hete” vil det være kraftigere symptomer. Fordøyelsen er preget av dårlig appetitt, kvalme, oppkast og magesmerter, det er som regel feber og gulsott. Pulsen vil være glatt og det vil være et tykt, gult, klissete belegg på tungen. Ved ”stagnering av lever energi” er det mer utspillingsfølelse fremfor smerte i øvre del av magen. Humøret vil være affisert, en kan føle seg deprimert, sukker hyppig, tilstanden vil påvirkes av emosjoner, har ikke feber og klissete belegg på tungen. Pulsen er mer strengete (Maciocia, 1994).

Akupunkturpunkter på ben og mage brukes. Ved behandling av gallestein er det viktig å oppnå nålefølelse, DeQi, under behandling (link til artikkel om DeQi). Nålene står inne lenger enn vanlig (vanlig er 20 minutter), helst i 40 minutter og manipuleres under veis. Det anbefales daglig behandling i 10 dager. I stede for manuell stimulering av nålene kan det benyttes elektrisk stimulering med høyfrekvens og kortbølge. Et lokalt og et distalt punkt kobles sammen på høyre side av kroppen (Maciocia, 1994). Lengre behandlingstid ved gallestein anbefales på bakgrunn av undersøkelser som er gjort. Bilde av galleblæren under akupunkturbehandling har vist at akupunktur stimulerer kontraksjoner av galleblæren som når en topp etter 30 minutter. Under de første 30 minuttene samles store mengder av galle seg i galleblæren. Deretter stopper kontraksjonen opp i om lag 10 minutter, og etter 40 minutter åpner plutselig galleblæremunningen seg opp og gallen flyter ut (Maciocia, 1994).

Akupunktur kan kombineres med urter og oljekur

Urtekilden beskriver følgende Oljekur mot gallestein: For å fjerne gallestein mener mange at en ”oljekur” være til stor nytte. Denne kuren går ut på å drikke 3-5 dl olje på en gang. Dette stimulerer til økt galleutsondring, og det påstås at små og mellomstore steiner dermed spyles ut. Oljen bør være en uraffinert olje, da slike oljer er mer effektiv enn raffinerte oljer. Oljer som egner seg til en "oljekur", skal være olivenolje, valnøttolje, solsikkeolje eller valmueolje. Om de flerumettede fettsyrene som finnes i ubehandlede oljer spiller noen rolle, er usikkert, men det er ikke utenkelig at de gjør det. Man får best resultat hvis man først rengjør tarmen. Til det kan man bruke bløtlagte svisker eller fikener, linfrø eller loppefrø. Det anbefales også å legge varme kompresser over leveren et par timer før kuren. Når tarmen er tømt, inntas oljen. Deretter legger man seg på høyre side og prøver å være rolig og avspent i to timer. Hvis man inntar oljen sammen med f.eks. fruktkaffe, skiftevis en slurk av hver, føles det lettere å få oljen ned.
Det finnes flere andre varianter av denne ”oljekuren”, bl.a. en som går ut på å blande en halv kopp olivenolje med en halv kopp sitronsaft. Dette røres sammen og drikkes på én gang. Det skal hjelpe gallesteinen til å passere ut av kroppen uten smerte, men behandlingen har lett for å gi kvalme.

Det er flere betenkeligheter med disse kurene. Å innta store mengder av enhver form for olje vil føre til sammentrekking av galleblæren, noe som kan øke sannsynligheten for at en gallestein vil blokkere gallegangen. Dette kan føre til galleblærebetennelse som kan kreve operasjon. Oleinsyre, hovedkomponenten i olivenolje, er vist å øke dannelsen av gallestein hos rotter, ved at innholdet av kolesterol i galleblæren økte. Selv om dette ikke er vist hos mennesker, kan det synes uklokt å bruke olivenolje til en ”oljekur” som behandling av gallestein. Dette betyr ikke at en slik ”lever-vask” er feil hvis hensikten er å avgifte leveren, men den er ikke å anbefale for personer med gallestein.

URTEKILDEN  Kilder: Vogel, A.: Den lille doktor. Teufen, Verlag A. Vogel 1984. Stanway, Andrew: Naturlegen. Oslo, Hilt & Hansteen 1995. Murray, Michael and Joseph Pizzorno: Encyclopedia of Natural Medicine. Revised 2.nd edition. London, Little, Brown and Company 1998.

  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 0/5 (0 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Log in or create a user account to rate this page.